SENZATII SI MISCARI CIUDATE ALE ORGANISMULUI

1. Parestezii

Parestezia se caracterizeaza prin senzatii anormale de furnicaturi, amorteli, arsuri sau prin senzatii ca mainile si picioarele au amortit.
Aceste simptome pot apare din cauza comprimarii filetelor nervoase cauzate prin miscari repetitive ale articulatiilor si coloanei vertebrale dar si in anumite afectiuni si chiar in sarcina.

O cauza comuna a paresteziilor este afectiunea cunoscuta sub denumirea de sindrom de nerv captiv. Printre afectiunile reunite de acest sindrom se gaseste, afectiunea “cot de tenismen”, sindromul de tunel carpian (afecteaza mainile, incheieturile si antebratele) si sindromul de tunel tarsian (afecteaza picioarele).

Paresteziile pot apare si in sarcina sau in cadrul altor boli, cum sunt afectiunile coloanei vertebrale (hernia de disc), abcesul cranian si tumorile. Ocazional, pot apare ca simptome precoce ale migrenelor, ale atacurilor epileptice sau atacurilor senzoriale - un tip de epilepsie care se manifesta prin distorsionari ale senzatiilor si mai putin prin convulsii.
De asemenea, pot semnala afectiuni severe ale organismului, cum ar fi bolile autoimune, printre care: hipotiroidia, diabetul si sarcoidoza.

Sarcoidoza este o afectiune inflamatorie rara, care in timp afecteaza mai multe parti ale corpului, printre care se afla ochii, pielea, urechile, nasul dar si organele interne.

Paresteziile faciale si corporale pot fi semne ale sclerozei multiple. Totodata, acestea pot indica un deficit de vitamina B12 sau chiar o afectiune mai grava numita anemia pernicioasa – anemie severa caracterizata prin scaderea cantitatii de globule rosii, cauzata de incapacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.
Interesant este faptul ca o cantitate prea mare de vitamina B6 in organism poate determina parestezii, crescand in mod anormal cantitatea de calciu, potasiu, sodiu si plumb din organism.

Alte cauze ale paresteziilor sunt consumul de alcool si fumatul excesiv.

Paresteziile extremitatilor

Paresteziile picioarelor apar ca simptom al bolii arteriale periferice – afectiune circulatorie care afecteaza toate arterele extremitatilor.
Boala arteriala periferica este cauzata de formarea unor placi de aterom la nivelul vaselor picioarelor, asemanator celor de la nivelul arterelor inimii – in cazul bolii coronariene, sau la nivelul creierului in cazul aterosclerozei cerebrale.
Ca si persoanele care sufera de boala coronariana, pacientii cu boala arteriala periferica prezinta un risc crescut de a suferi de infarct miocardic.

Alte simptome ale bolii arteriale periferice:
- claudicatie intermitenta (crampe la mers la nivelul gambelor)
- extremitati reci.

Pacientii care sufera de diabet prezinta un risc crescut de a suferi de boala arteriala periferica. Deoarece diabetul creste riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare si scade irigatia la nivelul membrelor, pacientii care sufera si de diabet si de boala arteriala periferica prezinta un risc mult mai ridicat de a dezvolta complicatii, care se pot finaliza chiar cu amputarea membrelor.

Aparitia paresteziilor la nivelul bratelor si picioarelor poate fi unul din semnele neuropatiei periferice – afectiune a sistemului nervos periferic (adica a nervilor care transmit semnale de la maduva spinarii la organele efectoare). Odata cu evolutia neuropatiei periferice creste riscul infectiilor, apar rani care se vindeca foarte greu, ajungandu-se pana la gangrena – cand medicul poate fi nevoit sa recurga la amputare.

Alte cauze ale afectarii neuronale sunt: leziunile fizice, afectiuni autoimune sau infectii virale si bacteriene.

Neuropatia periferica poate semnala si o serie de afectiuni, cum ar fi: boli renale, dezechilibre hormonale, diabet, tumori maligne si benigne.

Hiperaldosteronismul este o alta afectiune care se poate manifesta prin prezenta paresteziilor, si care este caracterizata printr-un exces hormonal de aldosteron, hormon secretat de glandele suprarenale si care ajuta la echilibrarea nivelului de sodiului si apei din organism. Pe langa faptul ca hipersecretia de aldosteron conduce la parestezii, aceasta ajuta la retinerea sodiului si la pierderea potasiului, rezultand mictiuni frecvente, slabiciune musculara, crampe si hipertensiune arteriala.
De asemenea, hipersecretia de aldosteron poate semnala o tumoare a glandelor suprarenale, cunoscuta si sub denumirea de sindrom Conn.

In cele din urma, paresteziile sunt si semnele sindromului Guillain-Barre, o afectiune in care sistemul imunitar al organismului ataca sistemul nervos periferic, conducand la paralizie. Sindromul Guillain-Barre poate aparea dupa o infectie virala, o interventie chirurgicala, dupa o trauma sau ca reactie la imunizare.

Paresteziile degetelor

Simptome precum tremuraturi, parestezii si chiar arsuri la nivelul degetelor pot indica un sindrom de tunel carpian, o afectiune cauzata de exercitarea unei presiuni asupra nervului median de la incheietura mainii. Afectiunea este mai mult enervanta decat dureroasa, dar odata cu evolutia afectiunii pacientul va intampina dificultati in a prinde obiectele.

Mult timp s-a crezut ca sindromul de tunel carpian apare in urma suprasolicitarii degetelor - tastare, serviciu care presupune o linie de montaj sau cantat la pian. Insa, studii recente au descoperit ca in unele cazuri sindromul de tunel carpian poate apare in cadrul unor afectiuni ca: osteoartrita, diabet si hipotiroidism.

Paresteziile picioarelor

La nivelul picioarelor paresteziile pot indica un sindromul de tunel tarsial. Senzatia de supraincalzire a picioarelor este un alt semn ale acestei probleme, care se incadreaza in categoria afectiunilor cauzate de compresia nervilor.
Orice trauma sau protuberanta care actioneaza cu presiune asupra nervilor de la nivelul picioarelor poate conduce la blocarea activitatii acestora.

Parestezia si supraincalzirea picioarelor sunt si simptomele unei afectiuni progresive, caracterizata prin distrugerea oaselor, cunoscuta sub denumirea de articulatie Charcot. De regula, sunt afectate articulatiile de la nivelul genunchilor si picioarelor, dar si articulatiile de la nivelul soldurilor. Alte semne ale articulatiei Charcot: tumefieri si deformari articulare.

Aceasta afectiune apare mai ales in randul persoanelor care sufera de neuropatii cauzate de diabetul necontrolat (neuropatie diabetica).

Paresteziile localizate in partea din fata a piciorului pot indica un prim semn ale leziunii cunoscute sub denumirea de neurom. Unele persoane care sufera de neurom sustin ca prezinta senzatia ca au o pietricica in pantof sau au senzatia ca soseta este stransa in partea din fata a pantofului. Din fericire, neuroamele sunt tratate in totalitate fara interventie chirurgicala, dar in majoritatea cazurilor este indicat tratamentul medicamentos si injectiile.

2. Durere fulgeratoare la nivelul cotului

Durerile fulgeratoare la nivelul cotului nu sunt deloc placute: se simt asemanator unui soc electric care strapunge osul si se misca de-a lungul bratului. Daca pacientul prezinta acest simptom atunci acesta poate suferi de ceea ce medical se numeste sindrom de tunel cubital – o afectiune determinata de compresiunea nervilor.
Aceasta afectiune apare in urma unei activitati care a presupus indoirea repetata sau prelungita a cotului.

Sindromul de tunel cubital este asemanator cu afectiunea numita “cotul jucatorului de golf” – epicondilita mediala - dar pacientii cu aceasta afectiune se plang mai mult din cauza durerilor decat din cauza paresteziilor.

3. Spasm muscular in timpul noptii

Cunoscute sub diverse denumiri, printre care mioclonus sau spasm hipnic, spasmele declansate in cursul noptii sau treziri din cauza senzatiei de cadere brusca sunt comune.
Oricum ar fi denumite, aceste senzatii sunt contractii musculare involuntara care, de regula, apar in timpul tranzitiei dintre somnul superficial si cel profund.

Aceste spasme nocturne pot fi insa asociate cu sindromul picioarelor nelinistite, afectiuni neurologice si tulburari ale somnului.

4. Picioare nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite se caracterizeaza printr-o senzatie neplacuta la nivelul picioarelor si o tendinta nestapanita de a le misca. Senzatia inconfortabila este declansata mai ales de inactivitate fizica, putand fi ameliorata prin miscare. Simptomatologia se agraveaza mai ales seara, putand conduce astfel si la tulburari ale somnului.

Senzatia neplacuta apare la intervale de 30-60 secunde si se poate declansa atat in timpul somnului cat si in momentul in care pacientul este treaz. Deoarece, sindromul picioarelor nelinistite se manifesta mai ales seara, de cele mai multe ori acest sindrom este considerat o tulburare a somnului. Sindromul picioarelor nelinistite este doar un impediment ale unui somn profund si odihnitor.

Un studiu recent realizat in Canada a descoperit a acest sindrom are legatura cu dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare, mai ales la varstnici. Rezultatele unui alt studiu, sustin ca sindromul picioarelor nelinistite se afla in legatura directa cu sindromul de intestin iritabil.

5. Crampe musculare in timpul noptii

Cand pacientul se trezeste brusc din cauza unei contractii dureroase la nivelul gambelor, atunci acesta sufera de crampe musculare nocturne. Aceaste contractii involuntare ale muschilor gambei si ocazional ale muschilor din talpa piciorului sunt frecvente mai ales in randul varstnicilor. S-a facut un studiu, si s-a descoperit ca aproximativ 70% dintre adultii cu varsta peste 50 ani sunt deseori treziti din cauza acestor crampe.

Cu toate ca nu se cunoasc cauzele exacte, crampele nocturne par a fi declansate de deshidratare, dezechilibre electrolitice si de suprasolicitarea piciorului.
Cu toate ca, de obicei, nu prezinta motive de ingrijorare, exista cazuri cand crampele musculare nocturne pot semnala afectiuni precum: diabetul, boala Parkinson, anemie sau afectiuni tiroidiene.

6. Crampe musculare in timpul zilei


Daca pacientul prezinta in mod repetat crampe la nivelul picioarelor atunci cand merge sau urca, atunci exista posibilitatea ca acesta sa sufere de claudicatie intermitenta – simptom al bolii arteriale periferice (determinata de formarea placilor de grasime pe peretii arterelor piciorului) care se carcaterizeaza prin scaderea fluxului sanguin la extremitati. Aceasta este o afectiune progresiva a sistemului circulator care trebuie tratata pentru tot restul vietii.

Crampele picioarelor, mai ales cele de la nivelul talpii, pot semnala si o alta afectiune numita tromboza venoasa profunda – afectiune determinata de prezenta un cheag de sange in venele profunde ale membrelor inferioare, care se poate desprinde usor si circula de la inima la plamani, putand determina embolie pulmonara si chiar deces. Alte simptome ale acestei afectiuni: durere profunda, inflamatie, sensibilitate si caldura locala.
Tromboza venoasa profunda apare mai ales in randul persoanelor care au trecut de varsta de 40 ani si in randul celor imobilizati la pat de foarte mult timp, din cauza unei afectiuni, interventii chirurgicale sau din alte motive.

Femeile care urmeaza un tratament hormonal sau folosesc anticonceptionale prezinta un risc crescut de a dezvolta tromboza venoasa. Persoanele cu tulburari de coagulare a sangelui sau anumite afectiuni care restrictioneaza mobilitatea, de asemenea prezinta un risc crescut de a suferi de tromboza venoasa profunda.

7. Tremor

Daca pacientul prezinta un tremor la nivelul mainilor sau intregului corp exista posibilitatea ca acasta sa apara in urma consumului unei cantitati ridicate de bauturi alcoolice sau poate fi semnul unor afectiuni.

Exista peste 20 de tipuri de tremor. Cel mai frecvent intalnit este tremorul esential, care este de intensitate medie si a carei cauza este necunoscuta. Acest tip de tremor se manifesta mai ales la nivelul mainilor, dar poate aparea si la nivelul capului, bratelor, picioarelor, laringelui sau limbii. Tremorul esential se mai numeste si tremor senil deoarece apare mai ales in randul persoanelor invarsta.
Aproximativ jumatate dintre cazurile de tremor esential sunt mostenite, fiind vorba despre tremor familial. Pentru cealalta jumatate a cazurilor, afectiunea este idiopatica.

Desi, din punct de vedere medical aceasta afectiune este benigna, tremorul esential este o afectiune jenanta, care face ca unele activitati, miscari sa fie greu de realizat daca nu imposibile. Interesant este faptul ca partea corpului afectata de tremorul esential are tendinta sa se linisteasca in timp ce pacientul de odihneste.

Un alt tip de tremor numit tremor secundar apare ca reactie la unele medicamente, sau in urma consumului excesiv de cafeina, nicotina, tranchilizante, amfetamine sau cocaina. Tremuraturile care apar de dimineata sunt cauzate de consumul excesiv de alcool. De asemenea, aceasta reactie apare in urma administrarii medicamentelor antipsihotice sau teofiline sau remediilor cu efect stimulator: edera, ginkgo biloba sau ginseng.

Uneori tremorul apare in cazul alcalozei - un dezechilibru al ph-ului, caracterizat prin cresterea anormala a alcalinitatii plasmei si a lichidelor intestinale. Alcaloza asociata cu tremuraturile poate indica o tulburare alimentara – bulimia. Partea pozitiva este ca alcaloza este usor de tratat, iar partea negativa este ca lasata netratata afectiunea poate conduce la aritmie, coma si chiar deces.

Tremorul, de asemenea, poate semnala hipoglicemia (atat la diabetici, cat si la persoanele normale) si hipotiroidismul, iar acestea pot indica scleroza multipla, afectiuni hepatice, ale rinichilor, infarct si chiar tumoare cerebrala.

Celelalte tipuri de tremor apar in momentul in care bratele, picioarele si alte parti ale corpului sunt in stare de repaus. Numit tremor de repaus, acesta este unul din semnele bolii Parkinson.

8. Palpitatiile (bataile inimii)

Majoritatea pacientilor nu constientizeaza bataile propriei inimi decat dupa un efeort fizic – alergat, exercitii fizice. Dar sunt pacienti care observa bataile rapide, neregulate ale inimii chiar si cand sunt in repaus. Bataile inimii sunt mai usor de observat mai ales cand pacientul sta intins, mai ales pe partea stanga. Aceasta constientizare a batailor inimii, este cunoscuta medical sub denumirea de palpitatii, si in anumite situatii este o senzatie normala. Termenul de palpitatii este folosit mai ales pentru a descrie batai ale inimii neregulate si rapide.

Palpitatiile sunt semne comune ale anxietatii si fricii zilnice, dar acestea nu sunt severe, ca in cazul atacurilor de panica. Intensificarea batailor inimii mai poate indica faptul ca pacientul fumeaza de foarte mult timp sau consuma in exces: alcool, cafea, ceai sau bauturi carbogazoase, cocaina sau pot apare ca reactie la unele medicamente: amfetamine, decongestionante, antidepresive sau medicamente indicate in tratamentul astmului sau tiroidei. Unele suplimente naturiste, ca de exemplul ginseng-ul si cele care ajuta la pierderea kilogramelor, pot declansa aparitia palpitatiilor.

Palpitatiile pot indica si o sumedenie de probleme medicale. De exemplu, acestea pot aparea in caz de: febra, anemie, hipoglicemie, nivel scazut de potasiu sau hipotiroidism. In mod suprinzator, palpitatiile constituie simptome atat pentru afectiuni usoare de inima cat si pentru unele grave. Afectiuni cardiovasculare indicate de palpitatii: prolaps de valva mitrala (o afectiune comuna dar nu foarte grava caracterizata prin deformarea valvei mitrale) si aritmiile (batai ale inimii neregulate).
De fapt, termenul de palpitatie si cel de aritmie sunt adesea folosite alternativ. Cand bataile inimii sunt rapide, afectiunea se numeste tahicardie; cand bataile inimii sunt prea lente este vorba de bradicardie.

Daca simti o extra bataie poate fi semnul unei contractii atriale sau ventriculare premature (extrasistola) – cea mai comuna forma de aritmie.
Desi, extrasistolele sunt considerate afectiuni usoare, acestea pot semnala si probleme grave de inima sau un dezechilibru electrolitic – dezechilibru al mineralelor din sange care poate conduce la grave afectiuni renale si cardiovasculare. Din nefericire, unele extrasistole ventriculare trebuie tratate pentru tot restul vietii, mai ales daca acestea sunt insotite de ameteli sau stari de lesin.