Tulburari ale ciclului menstrual


Ceea ce ne defineste cel mai bine pe noi femeile ca „specie” este ciclul menstrual. Trebuie sa recunoastem ca ne marcheaza existenta si ca, de oricât de multi ani am fi „fericitele” purtatoare ale acestei „minuni” naturale, tot nu ne putem obisnui cu ea. În fiecare luna ne transformam, fie si pentru trei zile, în „monstri” care îi sperie pe barbati si îi fac sa se declare neputinciosi în fata atotputernicului sindrom premenstrual.

Suntem irascibile, suntem plângacioase, avem dureri, indispozitii, suntem neplacute si de evitat. Asa spun ei, dar de fapt suntem niste victime si numai noi stim prin ce trecem în fiecare luna. Cu toate acestea, trebuie sa ne bucuram de menstruatia noastra, oricât de neplacuta ar fi, atât timp cât se încadreaza în parametri normali (vine la timp, e suportabila, nu tine la infinit si nu ne goleste de sânge) pentru ca tulburarile ciclului menstrual sau absenta sa marcheaza de cele mai multe ori o boala mult mai apasatoare decât trei zile de indispozitie pe luna.

Voi trece în revista principalele tulburari ale ciclului menstrual, urmând sa le dezvolt pe cele mai importante în articole separate. Exista doua categorii de tulburari: prin deficit si prin exces.

Tulburarile ciclului menstrual prin deficit sunt:
- oligomenoreea sau spaniomenoreea (scaderea frecventei sângerarii sau întârzierea sa);
- amenoreea (absenta sângerarii);
- hipomenoreea (scaderea fluxului menstrual).

Tulburarile ciclului menstrual prin exces sunt:
- polimenoreea (cresterea frecventei menstruatiei la intervale mai mici de 21 de zile);
- hipermenoreea (cresterea fluxului menstrual);
- menoragia (durata sângerarii mai mare de 8 zile);
- hemoragia uterina disfunctionala (apare când lipseste ovulatia);
- metroragiile (hemoragii cu cauze locale uterine în afara menstruatiei);

În afara de aceste tulburari, ciclul menstrual mai provoaca si sindroame:
- sindromul premenstrual;
- sindromul intermenstrual;
- dismenoreea.