Cum folosim Device Manager-ul in Windows?


Din pacate foarte putini utilizatori ai unui calculator personal care are Windows-ul instalat ca sistem de operare preferat sunt familiarizati cu unul dintre programele cheie integrat de inginerii companiei Microsoft special pentru a usura accesul oricui la identificarea problemelor de hardware care mai pot aparea pe durata functionarii. Acest program util si destul de usor de folosit se numeste Device Manager si are adresabilitati multiple de la simpla instalare a unui driver de sistem care sa permita buna functionare a unei componente de hardware pana la ceva mai complicata sarcina de a realoca niste resurse existente, dar nefolosite intr-o noua configuratie menita sa imbunatateasca performanta generala.
Device Manager este un program care poate fi accesat destul de usor fie prin folosirea comenzilor START - RUN si tastarea codului "devmgmt.msc" urmata de apasarea tastei ENTER sau OK, fie prin selectarea icoanei My Computer cu click-dreapta si alegerea din meniu a comenzii MANAGE urmata de selectarea programului propriu-zis, Device Manager, sau, mai complicat, prin deschiderea Panoului de Control (Control Panel) si activarea icoanei SYSTEM urmata de selectarea tabului Hardware sub care veti gasi si butonul de activare a programului Device Manager. Odata deschisa fereastra de lucru veti vedea listate sub numele ales pentru calculatorul dumneavoastra majoritatea componentelor sale care sunt deja pregatite pentru functionare, dar pot fi identificate si alte componente marcate printr-un semn de intrebare negru pe fond galben, care necesita driverele manufacturierului sau exista probleme cu cele instalate anterior.
Un X de culoare rosie va indica faptul ca acea componenta a fost dezabilitata si de multe ori aceasta operatiune va elibera anumite resurse care pot fi apoi alocate pentru alte operatii care sa fluidizeze performanta generala a calculatorului. Spre exemplu pot fi dezabilitate fara probleme porturile pentru imprimanta, joystick sau dispozitivele USB atunci cand acestea nu sunt folosite deloc, dar de asemenea se poate face aceasta operatiune atunci cand exista cate doua componente care servesc aceleiasi destinatii insa doar una dintre ele este folosita. Astfel, atunci cand sunt instalate doua placi de retea ori doua placi video si asa mai departe acea componenta care nu se foloseste niciodata poate cu usurinta sa fie dezabilitata prin comanda DISABLE eliberand astfel resurse pretioase si ajutand calculatorul sa creasca in performanta daca acest lucru este de dorit.
Uneori se poate observa in Device Manager un I albastru pe fond alb care indica nu faptul ca ar exista probleme cu componenta respectiva ci doar ca functia "Automatic Settings" este inactiva si acest lucru se intampla atunci cand se aloca in mod manual niste resurse pentru o componenta in cauza. Nu e deloc recomandat sa ne jucam cu aceste setari automate deoarece numai specialistii in calculatoare stiu despre ce e vorba si cand sa le modifice manual din diferite motive. De altfel acest lucru se intampla suficient de rar pentru a fi nevoie sa stim exact despre ce e vorba, dar atnci cand observati acest lucru si aveti o problema in functionarea dispozitivului respectiv nu trebuie decat sa reveniti la setarile automate si eventual sa dati un restart calculatorului pentru a aduce totul la setarile optime.
Fiecare componenta hardware are o fereastra de proprietati care poate fi evidentiata usor daca o activam prin dublu click. Aici se pot apoi observa taburile care detaliaza informatia despre componenta respectiva de la lucruri generale pana la alocarea resurselor pentru aceasta componenta. In cazul in care ea nu este functionala din lipsa de driver sau chiar si atunci cand considerati ca ati instalat corect driverul, dar continua sa faca probleme veti vedea ca se ofera un cod care poate fi apoi inteles prin recurgerea la butonul "Troubleshooting" unde se acorda asistenta interactiva menita sa va ajute sa rezolvati problema de functionare. Printre taburile pe care le putem gasi in fereastra de proprietati a unei componente hardware exista si mult cautatul tab numit DRIVER, locul unde cei mai multi dintre noi dorim sa ajungem atunci cand avem o problema in exploatarea calculatorului.
In prezent exista o atat de mare varietate de manufacturieri si piata electronicelor este atat de haotica incat de multe ori ajungem in situatia de a trebui sa instalam de unii singuri driverele de sistem deoarece simpla instalare a Windows-ului nu a reusit sa le identifice pe toate cele necesare bunei functionari a calculatorului. Cei mai prevazatori dintre utilizatori vor avea la indemana CD-urile cu drivere oferite odata cu achizitionarea calculatorului, dar foarte multi utilizatori fie le ratacesc fie chiar le arunca pur si simplu dupa cateva luni deoarece nu isi dau seama de importanta lor. Din aceasta cauza o sarcina relativ simpla se va transforma intr-un adevarat chin de fiecare data cand va fi vorba de reinstalarea sistemului de operare. Este nevoie astfel de alte CD-uri cu drivere si unele nu sunt chiar atat de usor de gasit sau intru totul compatibile cu dispozitivele respective de aceea este recomandat intotdeauna sa nu se piarda aceste CD-uri originale ba chiar e bine sa fie si copiate pentru a preveni problemele care pot aparea prin pierderea lor.
Instalarea unui driver de sistem nu e deci o sarcina dificila putand fi realizata de orice utilizator cu conditia identificarii corecte a dispozitivului si a insusirii unor cunostinte minimale precum accesarea programului Device Manager si gasirea in fereastra de proprietati a tabului alocat operatiunilor de instalare/dezinstalare drivere. De obicei aici vor exista listate patru functii respectiv Driver Details, unde se ofera detalii despre fisierele driverului, Update Driver, necesar atunci cand manufacturierul ofera drivere updatate cum ar fi cele folosite pentru Windows Vista, Roll Back Driver, atunci cand instalarea unui driver nou cauzeaza probleme si se doreste revenirea la driverul folosit anterior si, in sfarsit, Unistall Driver, atunci cand dorim sa dezinstalam driverele complet fie pentru a indeparta dispozitivul respectiv din calculatorul nostru fie pentru ca am instalat gresit un driver. Functia Install Driver va putea fi accesata atunci cand Windows-ul nu a reusit sa identifice nici un driver potrivit si se va cere CD-ul cu drivere oferit la achizitionarea calculatorului.
Instalarea unui driver nu se face obligatoriu prin intermediul programului Device Manager, existand posibilitatea instalarii direct prin accesarea lor de pe CD-ROM si respectarea indicatiilor manufacturierului. Dar chiar si in acest caz este bine ca mai intai sa verificam in Device Manager daca intr-adevar nu exista un driver oarecare instalat de Windows si abia apoi sa trecem la procesul de instalare de pe CD. Anual fiecare firma serioasa de componente hardware va oferi drivere sau alte utilitati updatate pentru produsele lor care pot fi descarcate de pe website-ul oficial. In asemenea situatii este bine sa verificati mai intai ce versiune au driverele dumneavostra si abia apoi sa incercati sa le updatati de pe website-ul manufacturierului. O updatare corecta a driverelor va aduce mai intotdeauna un plus de performanta deci nu va feriti sa apelati la serviciile de asistenta gratuita ale producatorilor, dar nici nu va grabiti sa o faceti daca nu este cazul.