Dieta bazata pe indicele glicemic

Exista tot felul de teorii care stau la baza dietelor, fiecare dintre ele evidentiind un anumit tip de alimente ca fiind principalul vinovat al îngrasarii. Unele regimuri ne spun ca daca renuntam sa consumam alimentul X vom slabi cu siguranta, ca si cum acel aliment X ar fi singurul dusman de temut în calea unei siluete de invidiat.Ni se sugereaza sa renuntam la grasimi sau la dulciuri sau la pâine sau la prajeli sau la a mânca în general si uneori functioneaza, alteori nu. Dieta bazata pe indicele glicemic vine cu o teorie sustinuta de date stiintifice si nu ne cere sa renuntam la nimic ci doar sa adoptam o alimentatie rationala, fara excese dar si fara a renunta pentru totdeauna sau de tot la unele mici placeri culinare.Toate alimentele sunt caracterizate de un anumit indice glicemic care reprezinta cantitatea de zahar pur din compozitia lor. În functie de acest indice glicemic, ele sunt digerate si absorbite în sânge mai rapid sau mai lent. Alimentele cu indice glicemic mare sunt digerate mai rapid si nivelul de energie generat este unul redus si de scurta durata, de unde nevoia de a mânca din nou, de unde obezitate. Produsele cu indice glicemic scazut sunt digerate mai greu si energia emanata din consumul lor este de lunga durata, foamea instalându-se mai greu, de unde si pastrarea unei siluete armonioase.Specialistii au creat tabele cu indicii glicemici pentru cele mai cunoscute alimente, astfel încât sa te poti orienta în stabilirea meniului pentru fiecare zi. Desigur ca recomandarea este pentru produsele cu indice glicemic scazut, dar asta nu înseamna ca nu poti include si câte un produs din cele „rele”, de pofta. Dar, având un reper, vei putea face în asa fel încât combinatiile tale sa fie echilibrate si orice exces sa poata fi controlat si contrabalansat prin meniul de a doua zi.Teoria este cât se poate de pertinenta si raspunde oarecum la eterna întrebare „ce este sanatos si ce nu?”. În plus nu-ti interzice nimic ci doar te trage de mâneca de fiecare data când ai tendinta sa exagerezi.Voi încheia prin a prezenta pe scurt principalele alimente în functie de indicele lor glicemic:- alimente cu indice glicemic mare: cartofi, pâine alba, orez alb, fulgi de porumb, dovleac, zahar, banane, gem, stafide, muesli, înghetata, pizza, ketchup, mustar, sushi, popcorn, morcov gatit, pepene galben, biscuiti, ciocolata, gogosi, malai, caise, cuscus, miere, ananas, maioneza, piersici, paste, bauturi carbogazoase;- alimente cu indice glicemic mediu: baton de cereale, orez brun, suc de rosii, fasole verde, mango, kiwi, struguri, portocale, grapefruit, cereale integrale, fructe confiate, pepene verde;- alimente cu indice glicemic scazut: fasole neagra, mazare verde, iaurt, morcov crud, usturoi, lapte, cirese, capsuni, coacaze, migdale, fistic, soia, masline, alune, nuci, tofu, avocado, crustacee, rosii, mere, nectarine, pommelo, rosii, linte, fructe de padure, ciocolata neagra, andive, muraturi, broccoli, ciuperci, ceapa, praz, spanac, salata, ardei, telina, vin, otet.