Ce trebuie sa faci la cumpararea unei masini SECONHAND (Important)


sugestii cumpărare
Functionarea motorului
După ce motorul s-a încălzit, accelerează puternic timp de o secundă. Motorul ar trebui să accelereze rapid, fără zgomote.

Trecutul masinii
Interesează-te ce tip de benzină folosea fostul proprietar. Află ce reparatii a suferit masina!

Verificarea amortizoarelor
Apăsati cu fortă în cele patru colturi ale masinii. Dacă observati un tangaj, înseamnă ca amortizoarele trebuie înlocuite.

Documentul de vânzare
Este necesar să cereti un document de vânzare (factură sau chitantă fiscală, însotite de bon de casă) cu data cumpărării, denumirea agentului economic, denumirea produsului, valoarea, precum si garantia si conditiile de garantie conform legislatiei în vigoare.

Reparatii mascate
Dupa ce masina a fost lovită, este dificil ca proprietarul să o repare perfect si să o vopsească în aceeasi culoare. Asa că, înainte de a vă decide să cumpărati o masină, analizati-o cu atentie, din toate unghiurile si de la distante diferite.

Timp si atentie
Cele mai multe persoane vor încerca să vă spună că nu veti găsi mâine această masină la acelasi pret sau că un alt cumpărător o va cumpăra. Cu cât cautai mai mult si cu atentie, cu atât aveti mai mari sanse să găsiti ce vă doriti.

Aerul conditionat
Dacă masina are aer conditionat, la câteva secunde de la pornire, aerul ar trebui sa devină foarte rece, nu doar mai rece. Nu ar trebui să se audă zgomote puternice în timpul functionării.

Nivelul uleiului
Dacă nivelul uleiului este scăzut, este posibil ca masina să consume mult ulei.

Consumul motorului
Verificati gazul de esapament. Rugati pe cineva să pornească motorul si după câteva minute să apese pe acceleratie (4000 - 45000 rpm), timp de 2 - 3 secunde. Dacă fumul are culoarea neagră înseamnă că motorul consumă multă benzină.

Alte verificări
Verificati esapamentul, frânele. Atentie la scurgerile de ulei, la starea bateriei de acumulatori.

Starea usilor
Usile care nu se aliniază perfect pot indica faptul că vehiculul a fost accidentat.

Proiectoare
Verificati ca ecranele proiectoarelor să nu fie sparte si să functioneze corect.

Pneurile
Controlati starea pneurilor si eroziunea lor!

Locul soferului
Dacă locul soferului este prea deformat, masina are multi kilometri la bord.

Interiorul masinii
Verificati captuseala interioară, covoarele de sol, centurile de sigurantă!

Coroziunea caroseriei
Refuzati o masină prea ruginită!

Tertipuri de verificare
Când cumpărati o masină, trebuie să aveti grijă, în special dacă e vorba de o masină second hand, de anumite detalii specifice, care pot scoate în evidentă anumite defectiuni ale automobilului.

Certificat de garantie
Solicitati instructiuni de folosire si certificatul de garantie (în limba română chiar dacă este din import) si solicitati vânzătorului să efectueze demonstratii de functionare si utilizare a acestora. Verificati dacă instructiunile sunt clare si dacă certificatul de garantie este completat de vânzător la toate rubricile (numele si adresa cumpărătorului, serii motor si caroserie, tipul si data fabricatiei acumulatorului, tipul si seriile anvelopelor, etc.) si nu în ultimul rând dacă a fost efectuată pregătirea de vânzare a automobilului. Termenul de garantie pentru autovehicule este de minim 18 luni, conform prevederilor Hotărârii Guvernului României nr. 394/1995.

Pretul si calitatea
Acestea pot varia mult, motiv pentru care trebuie să alegeti fără grabă si să solicitati sfatul vânzătorului (agentii economici sunt obligati să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, cu ocazia cumpărării modul de utilizare si întretinere a produselor).

Informarea
Căutati să obtineti cât mai multe informatii, deoarece periodicitatea achizitiilor este mare, iar evolutia echipamentelor de înaltă tehnologie este rapidă, iar sursele personale de informare vor fi astfel, probabil, perimate.

Farurile
Verificati ca ecranele farurilor să functioneze bine, să nu fie sparte. Nu uitati să testati directia, modul de demarare, ambreajul, cutia de viteze.

Alinierea usilor
Usile care nu se aliniază perfect indică faptul că vehiculul a fost grav accidentat.

Proiectoarele
Verificati ca ecranele să nu fie sparte si să functioneze corect.

Pneurile
Controlati starea pneurilor si coroziunea lor!

Interiorul masinii
Verificati starea interiorului pentru că înlocuirea căptuselii interioare, a covoarelor de sol sau centurilor de sigurantă sunt operatiuni costisitoare. Verifică de asemenea locul soferului. Dacă este prea deformat, masina are multi kilometrii la bord.

Starea motorului
Deschide capota si inspectează motorul. Ar trebui să fie uscat, dar nu uleios. Cu cât are mai multe scurgeri, cu atât calitatea motorului lasă de dorit...

Coroziunea caroseriei
Refuzati o masină prea ruginită!

Amortizorii
Apăsati cu forta în cele patru colturi ale vehiculului. Dacă observati un tangaj, este o indicatie că amortizorii trebuie schimbati.


sugestii vânzare
În plină glorie
Dacă ai o masină nouă si vrei la un moment dat să renunti la ea, este de preferat să faci acest lucru în plină glorie. Cu alte cuvinte, să nu ajungă la sfârsit de serie, fiindcă cei mai multi vor astepta lansarea noii serii.

Întretinerea masinii
Cumpărătorul trebuie să fie convins că ai întretinut masina exemplar. În aceste mod, sansele de a vinde mai bine si mai repede cresc substantial.

Masină impecabilă
Masina trebuie să arate impecabil; nici nu ti-ar plăcea să cumperi o masină murdară. Asa că, nu uita! Inainte să vinzi treci pe la spălătorie cu masina.

Alege anotimpul
Vara oamenii îsi fac planuri de vacantă care includ adesea si o masină. Asa că este un moment prielnic să-ti scoti masina la vânzare, având în vedere că cumpărătorul se gândeste mai mult la vacantă decât la faptul că masina pe care tocmai a achitat-o nu făcea atât de mult.