Usturoiul combate raceala si gripa


Usturoiul este recunoscut in prezent mai degraba pentru savoarea pe care o da mancarii, insa poate fi considerat un medicament nepretuit in casa oricui. El contine uleiuri volatile, garlicina si alicina, saruri minerale (sodiu, potasiu, siliciu si sulf), calorii, celuloza, protide, glucide. Este o planta condimentara cu multiple efecte terapeutice datorita proprietatilor antibiotice, bacteriostatice si are actiune antistafilococica.

Iata cateva dintre problemele medicale asupra carora usturoiul actioneaza benefic:

Raceala si gripa

Efectele usturoiului impotriva racelii sunt cunoscute de sute de ani, iar studiile realizate de cercetatori au confirmat acest lucru. S-a descoperit ca usturoiul contine mai mult de 20 de substanţe antivirale si antibacteriene, de aceea este considerat un adevarat medicament antigripal. Doi catei de usturoi pe zi te feresc de raceala, gripa, probleme respiratorii, acelerarea ritmului cardiac sau migrene.

Totodata, daca in timpul unui tratament pentru raceala consumi usturoi, timpul de vindecare se va reduce substantial. In acest caz, usturoiul poate fi utilizat si pe cale externa prin cataplasme aplicate pe piept si spate pentru inlaturarea raguselii si a tusei.

Hipertensiune

Un studiu facut in urma cu 12 ani a demonstrat ca persoanele care mancau usturoi au avut reduceri semnificative ale presiunii arteriale. In acest sens au fost eliberate pe piata o serie de medicamente speciale pentru hipertensiune, cu un continut ridicat de substante active similare celor din usturoi.

Efeminare

Testosteronul la barbati poate fi stimulat cu ajutorul usturoiului. Alimentul – medicament stimuleaza secretia endocrina din testicole si favorizeaza crestestea nivelului de hormoni masculini. Acestia ajuta la cresterea masei musculare in limite normale, creste dorinta sexuala si dezvolta trasaturi precum curajul sau spiritul de initiativa.

Circulatia deficitara a sangelui

Circulatia sangvina poate fi imbunatatita printr-un consum regulat de usturoi. Acest lucru a fost studiat si demonstrat de cercetatorii germani in anul 1996. Persoanele supuse testelor aveau afectiuni ale arterelor periferice. In urma experimentului s-a dovedit ca aceia are au consumat usturoi, aveau circulatia sanguina vizibil imbunatatita.

Diabet si guta

Usturoiul echilibreaza nivelul de zahar din sange, previne arteriopatiile diabetice si bolile cardiace provocate de diabet. In acelasi timp, alimentul trateaza guta, regleaza metabolismul, iar datorita faptului ca este un diuretic natural ajuta la eliminarea surplusului de uree din sange.

Obezitate

Usturoiul reduce stocarea grasimilor in corp si grabeste eliminarea acestora. Asa ca este recomandat persoanelor care vor sa piarda in greutate. Poate fi “strecurat” cu usurinta in retetele curelor de slabire.

Dureri de urechi

Usturoiul are efect antalgic, de aceea se poate folosi cu succes in afectiuni ale danturii sau urechii. Infasoara intr-un tifon o jumatate de catel de usturoi pisat si o picatura de ulei si introdu cate un “dop” in fiecare ureche. Este important ca acest tratament naturist sa il faci numai dupa ce ai consultat inainte un medic specialist.

Cancer de rect si colon

O echipa de medici americani au facut un studiu stiintific pe un grup de persoane care consumau constant usturoi si au ajuns la urmatoarea concluzie: daca alimentul este introdus zilnic in alimentatie, riscul de cancer la colon este redus cu 10% in cazul consumatorilor de carne si cu 50% in cazul vegetarienilor.

Precautii si contraindicatii

Usturoiul nu este indicat femeilor care alapteaza deoarece schimba gustul laptelui si provoaca colici bebelusilor (link).

Daca te hotarasti sa incepi un tratament naturist cu usturoi, evita sa mananci cantitati mari inca din primele zile. Portiile pot fi marite treptat pentru ca altfel te poti alege cu indigestii severe, arsuri gastrice, voma si intoleranta la usturoi (chiar si la doze mici).

Persoanele care sufera de gastrita pot consuma usturoi doar in cantitati mici. Aceeasi recomandare este valabila si pentru cei cu enterita sau colita de fermentatie.

Este indicat ca usturoiul sa nu se consume cu 10 zile inaintea unei operatii deoarece proprietatile sale antiagregante fac cicatrizarea mai lenta.