Cum scapi de un calculator vechi?


Si in Romania de ceva vreme a inceput sa se discute despre un mediu electronic cat mai ecologic si despre modalitatile prin care se poate atinge un astfel de ideal fara a impieta prin nimic asupra procesului de productie al unei firme sau asupra finantelor ei. Printre aceste masuri de protejare a mediului se numara si caile civilizate prin care putem scapa de calculatoarele vechi fara a polua sau rani in vreun fel locul in care traim sau unde desfasuram activitati diverse.
Conform unor statistici de ultima ora facute de catre Greenpeace si alte organizatii similare se pare ca E-poluarea ar fi una dintre cele mai nocive cai de dezechilibrare a mediului prin cresterea alarmanta de calculatoare si accesorii aruncate pur si simplu pe campuri fara a mai fi supuse unui proces de reciclare adecvat. Se aude ca doar in Statele Unite circa 200 de tone de calculatoare vechi si alte electronice ar fi aruncate anual in locurile cele mai nepotrivite.
Exista din fericire si solutii decente prin care acest tip de poluare de data relativ recenta poate fi evitat si in continuare vom enumera cateva dintre ele pentru a veni astfel in intampinarea tuturor celor care doresc sa scape de un dispozitiv electronic mai vechi fara a rani insa in vreun fel mediul inconjurator.
Cea mai la indemana cale prin care se poate scapa de un calculator vechi, dar aflat inca intr-o stare buna de functionare este sa il donezi unei organizatii, institutii sau chiar unei persoane fizice pe care stii ca ii va bucura un asemenea gest. Aici optiunile sunt diverse putand alege intre scoli si gradinite mai putin inzestrate, biblioteci publice sau zonele rurale daca puteti asigura si transportul. Pe langa aceste alegeri puteti de asemenea apela la un serviciu de intermediere pentru astfel de situatii, asta bineinteles daca exista un asemenea serviciu in zona in care va desfasurati activitatea.
Daca dispozitivele electronice sau calculatoarele de care doriti sa scapati nu mai sunt intr-o stare buna de functionare pasul de facut in aceasta situatie este reciclarea calculatorului sau trimiterea sa la piese de schimb. Aici aveti de ales intre magazinele si firmele de calculatoare care distribuie si componente la mana a doua ori unitati mai vechi reparabile si inca functionale. Exista bineinteles si firme care se ocupa in mod direct cu colectarea si reciclarea unor astfel de produse, dar fiind abia la inceput in Romania tot prima varianta ar fi deocamdata cea mai la indemana.
Ce nu trebuie sa uitati insa niciodata atunci cand doriti sa reciclati sau sa scapati de un calculator vechi este sa stergeti cu mare atentie orice date cu caracter personal sau profesional de pe hard-diskul calculatorului. Exista deja programe deosebit de performante care pot face acest lucru cu usurinta, dar daca nu aveti chef sau nu va pricepeti la asa ceva atunci pur si simplu scoateti toate hard-diskurile de pe calculatoarele pe care doriti sa le donati si puneti-le intr-un loc sigur, undeva intr-o magazie aflata sub lacat. Nu aveti nici o grija, cei care vor ajunge in posesia unui calculator fara hard-disk vor sti cu siguranta ce sa faca cu acesta pentru a-l putea folosi inca multa vreme de acum incolo.