Fa cariera in industria muzicii


Daca iubesti foarte mult muzica si ai habar despre modul in care aceasta poate fi creata si mai apoi scoasa cu succes pe piata atunci nu e deloc rau sa iei in considerare o cariera in industria muzicala fie ca profesionist cu calitati vocale si creative deosebite fie ca inginer sau tehnician de sunet ori persoana insarcinata cu promovarea si distributia productiilor muzicale.

Multi dintre cei deja implicati in fenomenul muzical romanesc si international sunt destul de dezamagiti de lipsa relativa de succes precum si de veniturile destul de nesatisfacatoare realizate in decursul timpului, dar altii chiar au reusit sa aiba satisfactii deosebite atat in plan profesional cat si financiar.

Ca in multe alte domenii si aici succesul depinde nu doar de talentele si pregatirea ta buna ci si de alti factori printre care si acela al obligativitatii lucrului in echipa. Astfel, daca nu vei reusi sa te integrezi bine din acest punct de vedere, atunci cu greu vei putea avea ceva de spus indiferent de eforturi sau alte calitati ascunse pe care le-ai putea demonstra la un moment dat.

Pentru cei interesati este bine de facut o scurta trecere in revista a optiunilor pe care le poate avea o persoana care doreste sa faca cariera in industria muzicii si diferitele joburi care sunt specifice acestui domeniu destul de complex.

Astfel, pentru incepatori, se poate lua serios in considerare angajarea la o casa de discuri unde acestia vor avea ocazia sa lucreze indeaproape cu profesionistii si sa invete la prima mana tainele si amanuntele legate de noua lor meserie. Dezavantajul in aceasta situatie este ca s-ar putea sa nu gustati prea mult calitatea muzicii produse de casa de discuri in cauza si va puteti plafona la nivelul unei munci de birou lipsita de orice fel de satisfactii.

Mai plina de inedit este meseria de manager de trupe muzicale sau artisti talentati in cautare de succes. Asa poti lucra numai cu persoane alese de tine pe spranceana si sa faci doar muzica care iti place in mod deosebit. Si aici exista insa o parte mai putin placuta legata de cheltuielile uneori prea mari pe care le vei avea de facut, dar si de partea de vina pe care va trebui sa ti-o asumi in cazul esecului.

Ca distribuitor de muzica lucrurile chiar pot merge foarte bine, fara multe surprize neplacute ori timpi morti. Nu numai ca vei fi printre primii care sa afle despre scoaterea pe piata a unui nou album, dar astfel poti lucra indeaproape cu case de discuri de succes si magazine specializate in comercializarea de muzica unde de asemenea poti da peste alte oferte de munca ceva mai banoase sau care sa iti ofere posibilitati profesionale mult mai bune.

Inginerii de sunet sunt niste profesionisti deosebiti fara de care nu s-ar putea nicicum vorbi despre o industrie serioasa a muzicii. Pentru cei care au inclinatii tehnice deosebite aceasta meserie va fi o adevarata provocare, iar satisfactiile chiar deosebite de tot ce ai putea cunoaste ca simplu inginer intr-o companie oarecare de productie. Singurul lucru care iti poate pune aici bete in roate este calitatea slaba a echipamentului si frustrarile implicite pe care ti le poate induce acest neajuns.

Ca agent de publicitate si relatii cu publicul iarasi satisfactiile pot fi deosebite si pot sa iti faci conexiuni excelente in lumea mass-media, dar uneori poti descoperi ca lucrul cu oamenii poate fi de-a dreptul obositor si chiar iritant. Tot aici putem aminti si meseria de jurnalist specializat pe muzica si productie muzicala unde vei avea ocazia sa discuti in mod direct cu artisti diversi si sa formezi gustul muzical al marelui public, dar va trebui sa fii un jurnalist foarte bun pentru a putea face fata competitiei destul de mari din acest domeniu.

Alte optiuni profesionale precum aceea de producator de muzica sau artist grafic ori regizor de videoclipuri sunt de asemenea demne de luat in considerare daca vrei sa faci cariera in industria muzicii, dar si pentru aceste meserii exista atat plusuri cat si minusuri care te pot face sa analizezi cu mare atentie totul mai inainte de a te lansa intr-un demers profesional care iti poate aduce mai degraba pierderi decat reusite. Ganditi-va deci mai intai bine daca merita sau nu efortul si abia apoi luati o decizie buna in deplina cunostinta de cauza. Mult succes!