Clipele dulci ale impacarii


Zilele trecute prietena mea mi-a marturisit disperata ca nu mai stie cum sa faca fata disputelor marunte cu iubitul ei, care le afecteaza în ultima vreme relatia. Când i-am auzit vocea agitata la telefon am crezut ca cine stie ce tragedie s-a întâmplat. Dupa ce am aflat însa cauza disperarii ei, am zâmbit linistita pentru ca mi-am dat seama ca, de fapt, nu este ceva foarte grav. E drept ca ei doi, ea si iubitul ei, nu sunt întotdeauna pe aceeasi lungime de unda si ca am asistat adesea la certuri trecatoare urmate de izbucnirile temperamentale ale prietenei mele. Întotdeauna însa, împacarea a venit repede si a sters orice urma de conflict. Totusi, de câteva saptamâni momentele tensionate s-au amplificat si, ceea ce este într-adevar de luat în seama este faptul ca împacare nu mai are acelasi efect.
Am încercat sa înteleg ce se întâmpla cu prietena mea, gândindu-ma la propria experienta, la zilele lungi în care nu conteneam sa gasesc motive de conflict în relatia cu iubitul meu. Mi-a fost destul de greu sa ma transpun în alte circumstante, însa dupa o conversatie de câteva ore cu prietena mea, am realizat ca împacarea dupa o cearta, fie ea si minora, presupune anumite reguli pe care ar trebui sa le respectam involuntar pentru ca totul sa revina la normal.În primul rând, ar trebui sa acceptam ideea ca, desi nimanui nu îi plac certurile, mai ales cu persoana iubita, ele sunt inevitabile. Disputele au latura lor constructiva, cu conditia ca fiecare dintre parteneri sa stie sa depuna armele rapid si sa traga învatamintele necesare.
Fiecare are dreptul sa îsi exprime punctul de vedereChiar daca în momentele tensionate ale unei dispute egoismul este greu de stapânit, fiecare trebuie sa îsi poata exprima punctul de vedere si, mai ales, sa încerce sa se puna în locul celuilalt. Primul pas catre împacare este acceptarea ideii ca celalalt este o persoana diferita si gândeste diferit si ca, în ciuda oricaror diferente de opinie, este posibila întelegerea.
Cauzele conflictuluiFiecare dintre parteneri ar trebui sa se întrebe, cu maxima sinceritate, care sunt cauzele reale ale conflictului. Uneori motivele aparente ascund cauze mult mai profunde. Se spune adesea ca o cearta este declansata de picatura care a umplut paharul. În acest caz, o analiza amanuntita a cauzelor adevarate ale disputei este absolut necesara.
Învata sa renunti la orgoliul inutil!Împacarea presupune adesea acceptarea ideii ca desi simti ca dreptatea este de partea ta, nu îl poti convinge pe celalalt de acest lucru. Uneori trebuie sa accepti ca celalalt va continua sa gândeasca dupa propriile convingeri oricât te-ai stradui sa îi demonstrezi ca nu are dreptate. Alteori trebuie sa accepti ca nu ai dreptate si sa constientizezi faptul ca relatia cu iubitul tau este mai importanta decât satisfactia de a avea dreptate într-o anumita privinta. A avea dreptate nu trebuie sa devina un scop în sine pentru ca la un moment dat disputele se pot transforma într-o competitie inutila în care trebuie sa existe un învingator si un învins si scopul lor nu este în niciun caz acesta.
Dincolo de cuvinteUneori disputele se transforma în dialoguri tensionate, interminabile, care nu par sa aiba un final amiabil. De aceea, uneori gesturile sunt mai eficiente în drumul spre împacare decât cuvintele, care se încapatâneaza sa fie în continuare înveninate. O îmbratisare, un sarut sau, uneori, tacerea fortata pot pune punct unui conflict din care, cel putin aparent, nu se poate iesi. Atentie însa! Certurile terminate brusc prin astfel de gesturi pot reîncepe mai târziu, sub o alta forma. De aceea este bine ca problema care a dat nastere conflictului sa fie reluata, sub forma unui dialog, atunci când spiritele se calmeaza.