FORMA SI MARIMEA CORPULUI

1. Corp in forma de mar

Se stie ca un mar pe zi te tine departe de doctor, dar daca formele tale se aseamana cu un mar, din cauza unui surplus de kilograme in jurul abdomenului atunci vei dori sa ai un medic in preajma care sa te sfatuiasca si sa iti spuna ce se intampla cu organismul tau.
Abdomenul cu aceasta forma este cunoscut sub denumirea populara: burta sau colaceii din jurul burtii, iar medical, cand grasimea este repartizata predominant la nivel abdominal se numeste obezitate de tip visceral sau de tip abdominal. Acest tip de obezitate este asociata cu o metabolizare redusa a glucozei si un risc crescut de aparitie a diabetului.

Acumularea de tesut adipos abdominal semnaleaza dezvoltarea unui sindrom metabolic, caracterizat prin hipertensiune arteriala, hiperglicemie, rezistenta la insulina, nivel ridicat de trigliceride si un nivel scazut ale colesterolului HDL (colesterolul “bun”). Deci, sindromul metabolic conduce la cresterea riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare si a diabetului.

Potrivit studiilor, persoanele care prezinta un strat adipos visceral prezinta un risc de 3 ori mai mare de a suferi de infarct.

De asemenea, existenta stratului adipos visceral semnaleaza predispozitia pacientului de a suferi de cancer de colon.

Din nefericire, majoritatea femeilor aflate la menopauza observa si o crestere in greutate si o acumulare de tesut gras mai ales in jurul abdomenului. Iar pe langa faptul ca odata cu menopauza vin si kilogramele in plus, aceasta creste riscul cancerului mamar si al afectiunilor cardiovasculare.

Pana in prezent, oamenii de stiinta nu au un raspuns clar la intrebarea daca kilogramele acumulare de-a lungul vietii conduc la aparitia mai multor afectiuni in comparatie cu cele acumulate la menopauza.

2. Cresteri sau scaderi in greutate, bruste sau inexplicabile

Chiar daca cresterea in greutate se face brusc sau treptat si este sau nu explicabila aceasta semnaleaza cu mare probabilitate existenta unei afectiuni.

Si scaderea brusca in greutate semnaleaza tot existenta unor posibile afectiuni, cum ar fi bulimia si anorexia. Pierderea neintentionata a kilogramelor, cu sau fara pierderea apetitului, pot indica afectiuni precum: depresie, diabet, hipertiroidism, afectiuni cardiovasculare sau cancer.
Potrivit unui studiu realizat recent, scaderea inexplicabila in greutate la femei poate fi unul din semnele dementei. Totodata, trebuie mentionat ca scaderea brusca in greutate poate aparea ca reactie la unele medicamente fara prescriptie medicala sau ilicite, printre care se afla: antidepresivele si amfetaminele.

Cu toate ca scaderea in greutate a persoanelor varstnice este un lucru normal, exista posibilitatea ca aceasta situatie sa semnaleze existenta unei afectiuni neurologice.

Cresterea in greutate brusca, in 1-2 zile, poate fi cauzata de retinerea lichidului in organism – edem. Majoritatea femeilor pot observa ca inainte de ciclul menstrual au pana la 2 kilograme in plus, abdomenul le este balonat iar sanii se maresc, toata acestea fiind datorate edemelor.
Retinerea apei in organism poate aparea si in cazul afectiunilor cardiovasculare, cand inima este incapabila sa pompeze suficient sange organismului.

Daca ai acumulat cateva kilograme dupa care le-ai pierdut in mod dramatic, fara sa iti schimbi regimul alimentar, poate fi un semn al unor probleme fizice si psihologice.

Atat cresterea cat si scaderea in greutate pot fi semne care indica: afectiuni tiroidiene, infectii, probleme de nutritie sau dezechilibre alimentare.

3. Scaderea in inaltime


Scaderea in inaltine apare odata cu inaintarea in varsta. Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, varstnicii care scad mai mult de 2,54 cm prezinta un risc crescut de a suferi de afectiuni pulmonare si cardio-respiratorii.

De asemenea, scaderea in inaltime este unul din semnele osteoporozei, o afectiune care apare atat la femei, cat si la barbati si care se caracterizeaza prin pierderea masei osoase. Trebuie mentionat ca in cazul femeilor riscul de a suferi de osteoporoza este de 4 ori mai ridicat dupa menopauza.

Din cauza lezarii masei musculare pot aparea mici fracturi la nivelul coloanei vertebrale, numite fracturi vertebrale prin compresie. Astfel, odata cu trecerea timpului coloana vertebrala se taseaza, aparand scaderi observabile in inaltime.

4. Deviatii ale coloanei

Coloana stramba

Pacientul cu coloana stramba (spate curbat, incovoiat) poate suferi de scolioza. De cele mai mult ori aceasta afectiune este mai intai observata de membrii familiei pacientului, insa exista cazuri cand pacientul poate oserva o deformare a coloanei, deoarece unul din umeri sau soldul este mai ridicat decat celalalt.

Cu toate ca acesta afectiune poate aparea inca din copilarie, ea devinde evidenta mai ales in perioada adolescentei.
Scolioza la adulti este un semn al inaintarii in varsta, si de regula este cauzata de kilogramele in plus, care conduc la distrugerea structurilor coloanei vertebrale. De asemenea, scolioza poate fi cauzata de afectiunile degenerative ale articulatiilor.

Scolioza poate produce dificultati de deplasare si dureri.

Cocoasa

Cifoza este termenul medical sub care se ascunde aceasta afectiune des intalnita la persoanele invarsta – cocoasa. Aceasta afectiune poate fi unul din semnele osteoporozei, afectiune care nu prezinta semne de avertizare, primul fiind aparitia cocoasei sau fracturarea oaselor.
Cifoza mai poate reprezenta si un simptom al tuberculozei, tumorilor sau leziunilor la nivelul coloanei vertebrale sau artritei degenerative.