Să vorbim despre penis


E rândul femeilor să privească şi să descopere punctele sensibile ale bărbaţilor

Doar nu v-aţi ruşinat! Tema e cât se poate de serioasă, mai ales că se vorbeşte despre ea doar separat, în timpul întâlnirilor “ca între băieţi” sau “ca între fete” şi fără un “obiect de studiu” la îndemână. Şi cum detaliile cu adevărat importante despre penis nu constau doar în chestii de genul “X o are mică”, “Y o are mare”, “a lui X e strâmbă”, “a lui Y nu se scoală”, i-am solicitat dr. Hagi Chalil Ergin, specialist în obstetrică-ginecologie la Clinica Romar Medical, o descriere amănunţită a organului genital masculin. Scopul este cât se poate de nobil: să aveţi o viaţă sexuală perfectă. Aşa că, domnilor, nu vă mai faceţi griji despre cum să le spuneţi partenerelor unde vreţi să vă atingă! Acum aveţi ocazia să studiaţi împreună problema, mai ales că, în mod sigur, chiar şi vouă v-a mai scăpat câte un detaliu.


1. Glandul are formă conică la bază, într-o zonă foarte sensibilă, numită corona. Aceasta delimitează corpul penisului de gland şi este mai proeminentă. În vârful său se află prepuţul, iar împreună cu acesta glandul reprezintă cea mai sensibilă zonă a organului genital masculin.

2. Corpul penisului. Are o structură foarte elastică, formată din corpi cavernoşi, sau, cum s-ar spune în limbaj uzual, compusă din multe artere. Datorită acestei structuri, când este excitată, această parte a organului genital îşi măreşte lungimea de două sau chiar de trei ori. Corpul penisului este acoperit în totalitate de epiderm. La unele popoare însă, din cauza unei operaţii numite circumcizie, epidermul nu mai depăşeşte glandul. Scopul acestei intervenţii este prevenirea infecţiilor prin microbii care se pot localiza la nivelul glandului. Corpul penisului nu este atât de sensibil la atingere, cât este la o presiune uşoară a... mâinii, de exemplu.

3. Scrotul. Acesta arată ca un săculeţ din piele şi îmbracă cele două testicule. Scrotul este despărţit, printr-o membrană, în două cavităţi, câte una pentru fiecare testicul. Atingerile uşoare în zonă produc senzaţii foarte plăcute, pentru că acolo există multe ramificaţii nervoase.

4. Testiculele. Deşi împart “frăţeşte” scrotul, testiculele nu sunt perfect egale, stângul fiind uşor mai mare decât cel drept. Aceste glande sexuale masculine sunt responsabile de producerea permanentă şi de stocarea spermatozoizilor şi a testosteronului. Orice schimbare apărută în forma sau dimensiunea acestora reprezintă un semnal de alarmă şi impune un control medical.

5. Perineul reprezintă porţiunea cuprinsă între scrot şi anus. Acesta nu este însă o zonă erogenă obligatoriu de atins în timpul stimulării erotice, ci doar un “moft” al bărbaţilor. Pur şi simplu le place să fie mângâiaţi acolo.

6. Uretra. Aceasta străbate penisul prin mijloc şi ajută atât la evacuarea urinei, cât şi la eliminarea spermei. Datorită lungimii mult mai mari a uretrei faţă de cea a femeilor (care are doar 3-4 cm), bărbaţii nu sunt atât de expuşi infecţiilor urinare.

7. Linia situată în spatele penisului (dacă privim de sus în jos), reprezintă zona de joncţiune a corpilor cavernoşi care compun falusul. Este un fel de tendon de muşchi, foarte sensibil la stimulii erotici.

8. Prepuţul se află în vârful penisului şi reprezintă pielea care acoperă glandul. Zona are rol protector, dar contribuie şi la plăcerea sexuală, dacă este stimulat, datorită sensibilităţii celor două straturi care îl compun.

9. Zona pubiană. Ca şi la femei, aceasta este puţin ieşită în relief şi e moale, fiind formată tot din ţesut adipos. La bărbaţi, pilozitatea este dispusă sub formă de romb, spre deosebire de femei, la care este triunghiulară.