Tratamentul durerilor menstruale


Durerile din abdomenul inferior care apar imediat, înainte sau în timpul menstruatiei sunt cunoscute sub termenul medical de dismenoree. La unele femei, durerile menstruale sunt usoare; la altele, în schimb, sunt severe si împiedica activitatile cotidiene timp de mai multe zile pe luna.

Dismenoreea afecteaza între 30 si 50% dintre femei, iar 10% dintre ele sunt în incapacitate fizica una pâna la trei zile pe luna. Menstruatia dureroasa este principala cauza de absenteism de la scoala si munca, printre femeile cu vârsta cuprinsa între 15 si 25 ani. Datele epidemiologice arata ca din cauza disconfortului produs se înregistreaza un absenteism de 26% la fetele cu vârsta sub 15 ani, 51% la cele de 19 ani si 34% la peste 24 ani.

Factorii de risc frecvent asociati aparitiei dismenoreei:
• vârsta mai mica de 20 ani;
• începutul precoce al pubertatii (sub 11 ani);
• fluxul menstrual abundent (menoragie);
• depresie sau anxietate;
• regimurile de slabire (la femeile cu vârste între 14 si 20 ani);
• lipsa sarcinilor (nuliparitatea);
• fumatul;
• lipsa efortului fizic – contribuie la amplificarea durerilor;
• stresul emotional – creste disconfortul provocat de durere.

Tratament
Tratamentul dismenoreei secundare este cel al cauzei, recomandat de catre medicul specialist si necesita supraveghere medicala. Pacientele cu dismenoree primara pot lua unele masuri pentru a calma durerile si a reduce disconfortul.

Masurile de autoîngrijire pot reduce disconfortul. Modificarea stilului de viata poate fi benefica. Odihna si un regim echilibrat sunt obligatorii la persoanele cu dismenoree. Programul de somn si de weekend regulat, cu perioade de relaxare sunt foarte importante la adolescente. Dupa 20 de ani, minim 8 ore de somn sunt recomandate. Trebuie de asemenea evitata constipatia (fructele, legumele, cerealele nu trebuie sa lipseasca din alimentatie). Efortul fizic regulat poate ameliora simptomatologia. Alte masuri complementare pot fi: reducerea consumului de cafea, administrarea de calciu, baile calde, sticle cu apa calda, comprese calde aplicate local.

Durerea din dismenoree poate fi redusa prin utilizarea unica sau în asociere de No-Spa® si/sau antiinflamatorii nesteroidiene, precum: ketoprofen, ibuprofen, paracetamol.

În cazul unor crampe menstruale severe, numai medicul poate recomanda contraceptive orale pentru întreruperea ovulatiei, ceea ce poate reduce sinteza de prostaglandine si prin urmare severitatea crampelor.