Vinuri ecologice

Savoarea unui vin de calitate iti atinge papilele gustative ca mierea ce innebuneste un urs care este in stare sa suporte sute de intepaturi din partea albinelor doar pentru a gusta o fractiune de secunda din acest elixir.Ce inseamna vin ecologic?
- pamantul in care a fost plantata vita-de-vie din care va fi produs vinul nu a fost tratat cu substante sau ingrasaminte chimice; - viile nu sunt stropite cu insecticide sau cu fungicide;- spatiul ales pentru cultivarea strugurilor nu trebuie sa se afla in zone apropiate de vreo sursa de poluare;- majoritatea tehnologiilor folosite pentru obtinerea vinului trebuie sa fie cat mai naturale.
Obstacolele financiare
Desi cu totii suntem constienti ca orice produs obtinut pe cale naturala este mult mai sanatos si are o calitate mult mai mare, foarte putini respectam insa acest lucru. Nici piata vinurilor nu este una diferita, in primul rand deoarece obtinerea unor astfel de produse fara interventii chimice, fara substante ce le prelungesc viata, inseamna mai multa munca, pe bani mai multi, rezultand un cost al vinul mult mai ridicat.In plus, vita-de-vie este atacata din toate partile de factori climatici ca inghetul, seceta etc. Pe langa acestea se adauga si insectele ca paianjenii albi care mananca frunza de vie etc., sunt obstacole ce fac ca putini dintre agricultori sa opteze pentru o varianta strict ecologica.
In ultimul timp insa cu totii realizam ca atunci cand vorbim de vinuri vrem un vin bun, de calitate si plin de savoare si nu de chimicale deoarece il servim pentru a ne imbogati masa, nu pentru a ne potoli setea, pentru asta exista apa de la robinet. Cu pasi mici insa si pe piata romaneasca se vad schimbari, tot mai multi producatori de vinuri aleg sa investeasca mai mult pentru obtinerea unui vin de calitate, punand accent pe tehnologii naturale.