MAINILE SI PICIOARELE

1. Persoanele stangace

Persoanele stangace sunt o minoritate, numai 10% din populatia lumii este stangace – trasatura ce poate fi mostenita genetic sau poate fi dobandita. De asemenea, au existat cercetatori care au lansat ipoteza ca persoanele sunt stangace din cauza unei expuneri la cantitati mari de testosteron in perioada intrauterina.

A fi o persoana stangace poate fi nu doar un lucru deranjant dar si un indiciu ale afectiunilor autoimune, mai ales afectiuni tiroidiene sau sindromul de intestin iritabil, care poate conduce la boala Crohn si la colite ulcerative.
De asemenea, faptul ca o persoana este stangace a fost asociat cu unele probleme comportamentale. Insa, trebuie mentionat ca o parte din aceste probleme apar ca urmare a insistentei parintilor de a-si determina pe copii sa fie dreptaci, ca marea majoritate a persoanelor.

Potrivit unui studiu realizat in Olanda, femeile stangace prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de san. De asemenea, s-a descoperit ca persoanele stangace au o memorie mai buna si au tendinta de a excela in sporturi precum: baseball, tenis sau scrima.

2. Nodozitati articulare

Protuberantele osoase si dureroase la nivelul degetelor sunt semne ale imbatranirii, insa acestea se afla si sub semnul osteoartitei. Aceste protuberante poarta diferite denumiri in functie de degetul si articulatia afectata, de exemplu nodul Heberden sau Bouchard etc.

3. Degete deformate (strambe)

Degetele stambe pot aparea la una sau la ambele maini, dar exista situatii cand numai un deget este stramb. De regula, afectiunea se dezvolta treptat si nu este dureroasa.

Aparitia acestor deformari ale degetelor pot indica o serie de afectiuni, mai ales daca apar modificari si la nivelul unghiilor: diferite tipuri de cancer, cistita fibrotica, tuberculoza, boala Crohn, afectiuni cardiovasculare, hepatice si hipotiroidism.
Aproximativ o treime din persoanele care prezinta acest simptom sufera de cancer pulmonar.

4. Degete contractate (indoite)

Prezenta degetelor contractate, asemanatoare unei ghiare, poate constitui unul din semnele clasice ale afectiunii Dupuytren – o afectiune rara, care evolueaza lent, nu este dureroasa dar provoaca dizabilitati. De regula, primul semn al afectiunii este un mic nodul in palma, care apoi evolueaza prin ingrosarea si cicatrizarea tesuturilor conjunctive de la nivelul palmelor si degetelor. Boala afecteaza degetele de la o singura mana sau de la ambele, iar degetul inelar este cel mai afectat, urmat de degetul mic, mijlociu si aratator.

Cauzele exacte ale acestei afectiuni nu sunt cunoscute, insa s-a observat ca apare mai ales in randul persoanelor de culoarea alba sau descendentii nord-europeni si este mai des intalnita in randul barbatilor. De asemenea, persoanele alcoolice si fumatorii prezinta un risc crescut de a suferi de aceasta afectiune.

De asemenea, afectiunea Dupuytren este intalnita in cazul persoanelor cu diabet, epilepsie, afectiuni tiroidiene, de ficat sau de plamani.
Potrivit studiilor, afectiunea apare la 2 din 3 diabetici.

De asemenea, pacientii cu boala Dupuytren mai pot suferi de o afectiune rara a tesuturilor conjunctive - boala Peyronie.

Daca numai unul din degete pare a fi rasucit, poate fi unul din simptomele afectiunii numita tenosinovita, care apare in cazul persoanelor ce lucreaza foarte mult cu degetele, cum ar fi: persoanele care lucreaza cu calculatorul, canta la pian sau la alte instrumente muzicale, lucreaza in constructii etc.
De asemenea, un risc crescut il prezinta si persoanele care sufera de diabet, hipotiroidism, artrita reumatoida si unele infectii ale pielii sau plamanilor.

Cu toate ca si boala Dupuytren are aceleasi semne ca si tenosinovita, aceste afectiuni sunt total diferite.

5. Nodul la nivelul mainii

Daca recent pacientul a descoperit un nodul la mana sau la incheietura mainii nu are motive mari de ingrijorare. De regula, acesti noduli indica un chist benign plin cu lichid, care poate aparea oriunde pe mana, pe deget sau pe alte parti ale corpului. Aparitia acestor chiste poate fi observata mai ales in randul gimnastelor de performanta.

Exista chisturi care se apar in timpul activitatilor fizice, sunt dureroase si sensibile dar acestea sunt mai mult dizgratioase si potrivit cercetatorilor 1 din 3 dispar singure dupa o anumita perioada de timp.

In cazuri exceptionale, aparitia lor la nivelul mainii poate indica artrita reumatoida sau guta. Persoanele care sufera de aceste boli prezinta si alte simptome specifice.

6. Deviatia degetelor de la picioare

Daca degetele de la picioare, cu exceptia degetului mic si a celui mare, seamana cu un “V” sau cu o gheara de vultur, atunci poate fi vorba de deget stramb congenital, a deformare comuna a picioarelor.
Degetul stramb congenital este o afectiune usoara, inestetica dar poate deveni dureroasa daca pacientul poarta pantofi incomozi, care nu-i permit degetului sa se intinda in timpul mersului.
In cazul in care degetul mare este deviat spre exterior atunci poate fi vorba de o afectiune numita hallux-valgus. In timp ce protuberabta osoasa la baza degetului mare este un semn al afectiunii hallux-valgus, aparitia protuberantei la baza degetului mic este semn al afectiunii numita bunion.

Afectiunea hallux-valgus evolueaza determinand deplasarea degetului mare dedesubtul sau deasupra degetului vecin. Alte semne ale aceste afectiuni: inflamatia, roseata sau iritatia tegumentului.
Hallux-valgus poate fi o trasatura de familie si este comuna, mai ales, in randul persoanelor cu platfus (talpa plata a piciorului sau arc nu foarte bine definit).
Specialistii nu au ajuns la un acord in privinta cauzelor care duc la aparitia bolii hallux-valgus; unii sunt de parere ca pantofii prea mici, stamti sau cu tocuri inalte sunt responsabili, iar altii cred ca afectiunea isi gaseste cauzele intr-un dezechilibru mecanic mostenit, care exercita un stres intens asupra degetului.
Deformarea hallux-valgus poate fi si unul din semnele artritei.

7. Pinten calcanean

Daca in spatele calcaiului pacientul prezinta o protuberanta atunci acesta sufera de exostoza calcaneana posterioara sau deformare Haglund.
Afectiunea se caracterizeaza printr-o excrescenta osoasa a calcaneului (osul de la calcai).
Acesti pinteni pot fi durerosi, mai ales daca pacientul dezvolta si o afectiune numita bursita, caracterizata prin inflamatia bursei, un mic sac cu lichid care captuseste si lubrefiaza zona in care elementele articulare (os, tendon ligament, muschi sau piele) se frictioneaza.

Afectiunea apare din cauza pantofilor care actioneaza cu presiune la nivelul calcaiului, dar exista posibilitatea ca aceasta sa fie ereditara.