TEMPERATURA CORPORALA

1. Maini si picioare reci

Orice persoana la un moment in viata va suferi din cauza mainilor si picioarelor reci, mai ales in perioada de iarna sau cand aparatul de aer conditionat lucreaza la o treapta ridicata. Dar daca extremitatile sunt extrem de reci, aceasta situatie poate aparea ca reactie la anumite medicamente, cum ar fi cele indicate in tratamentul migrenelor si al afectiunilor tiroidiene.

Degetele reci pot dobandi o culoarea alba - albastra si pot indica afectiunea Raynaud - afectiune circulatorie caracterizata prin reducerea cantitatii de sange care ajunge la nivelul mainilor si picioarelor. Expunerea la temperaturi joase si stresul poate precipita declansarea crizelor.
Afectiunea Raynaud este intalnita la 5-10% din populatia SUA, si apare frecvent in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 ani si in randul fumatorilor. Din nefericire, in randul femeilor boala Raynaud se asociaza cu fibromialgia. Aproximativ 30% dintre pacientii cu fibromialgie sufera si de boala Raynaud.

De asemenea, mainile si picoarele reci semnaleaza si boala arteriala periferica sau chiar existenta unei afectiuni destul de grave, numita boala Buerger sau trombangeita. Aceasta afectiune rara apare mai ales in randul barbatilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 ani si care fumeaza.

Atat in cazul bolii Buerger cat si in cazul bolii arteriale periferice, depozitele de grasimi se formeaza in artere si restrictioneaza circulatia sangelui spre stomac, rinichi, brate, picioare, maini si talpi. Alte semne presupun schimbarea culorii la nivelul picioarelor, probleme locomotorii si disfunctii erectile. De asemenea trebuie mentionat ca aceste afectiuni pot conduce la gangrene si la necesitatea amputatiilor membrelor.

2. Raceala in tot organismul

Daca pacientul simte nevoia sa poarte un pulover in plus si sa incalzeasca mai mult in camera cu toate ca ceilalti se simt confortabil, atunci acesta poate suferi de hipotiroidism, afectiune caracterizata prin hipoactivitatea tiroidei, care conduce la secretia unei cantitati insuficiente de hormoni tiroidieni. Alte semne ale hipotiroidismului: constipatie, piele uscata, voce ingrosata si crestere in greutate.

Intoleranta la frig poate semnala si o afectiune hormonala numita hipopituitarism – afectiune a glandei pituitare. Odata cu hipersensibilitatea la frig, pacientii cu hipopituitarism pot prezenta: oboseala, probleme de fertilitate si hipotensiune arteriala.

Totodata, intoleranta la frig poate indica o alta afectiune hormonala numita disfunctie hipotalamica, care afecteaza hipotalamusul – glanda care ajuta la reglarea temperaturii, apetitului si emotiilor. Disfunctia hipotalamica poate fi determinata de o infectie, o tumoare, un traumatism cranian sau malnutritie.

In cazuri exceptionale, intoleranta la frig avertizeaza asupra unui cancer osos sau leucemie. Daca pe langa intoleranta la frig pacientul prezinta si dureri si anchilozari atunci acesta poate suferi de fibromialgie, o afectiune musculo-scheletala care apare mai ales in randul femeilor.

3. Intoleranta la caldura


Senzatia inconfortabila de caldura poate apare ca simptom al menopauzei, dar nu toate femeile care se afla la menopauza prezinta aceasta intoleranta la caldura si nu toti pacientii care sufera de aceasta intoleranta sunt femei.

Intoleranta la caldura apare si in cazul catorva afectiuni hormonale, mai ales hipertiroidism, afectiune caracterizata prin excesul de hormoni tiroidieni care duc la cresterea temperaturii si accelerarea metabolismului. Alte semne ale hipertiroidismului: nervozitate, pierdere in greutate, cresterea poftei de mancare si a senzatiei de sete si ochi exoftalmici. Cu toate ca atat femeile cat si barbatii pot suferi din cauza hiperactivitatii tiroidei, aceasta afectiune apare mai ales in randul femeilor.

Intoleranta la caldura poate aparea si ca reactie a excesului de cafeina, amfetamine, anumite antidepresive si in urma medicamentelor pentru tiroida.

De asemenea, sensibilitatea la caldura poate semnala afectiuni mai grave cum ar fi scleroza multipla, iar expunerea la temperaturi ridicate sau la apa fierbinte poate inrautati temporar simptomele sclerozei multiple.

Mai mult, intoleranta la caldura poate semnala anhidroza, incapacitatea organismului de a transpira. Aceasta afectiune trebuie tratata pentru tot restul vietii, iar daca nu este tratata corespunzator si la timp, pacientii risca sa sufere un stop cardiac sau o epuizare din cauza caldurii.